header-5.jpg

Blog Huidtherapie Tiel

Wat kan ik doen tegen acné

Roos (34) heeft sinds een jaar acne in haar gezicht. Ze heeft al verschillende middeltjes geprobeerd, maar helaas zonder resultaat. Ze meldt zich in mijn praktijk met de vraag: kun jij mij van mijn acne afhelpen?

Acne, ook wel jeugdpuistjes genoemd, is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Zoals de naam doet vermoeden komt de aandoening het meest bij tieners voor. Minder bekend is dat ook volwassenen last kunnen hebben van acne. Zowel vrouwen als mannen.
Iedereen heeft wel eens een puistje, maar acne is heftiger. Klachten zijn mee-eters, puistjes en soms pijnlijke onderhuidse ontstekingen.

 De huid is vaak rood of vlekkerig en kan door de onzuiverheden bobbelig aanvoelen. Voor mensen met acne is het verleidelijk om te gaan krabben of de puistjes zelf uit te knijpen. Dit is echter niet verstandig, want het vergroot de kans op een ontsteking en het kan littekens veroorzaken

Oorzaken
De precieze oorzaak van acne is nog niet bekend. Duidelijk is wel dat de aandoening ontstaat door een combinatie van factoren. De vier belangrijkste factoren zijn:

  • Een verhoogde talgproductie
  • Een stoornis in het verhoorningsproces (verschilvering) en een afsluiting van het talgklierkanaal
  • Bacteriën die van nature in het haarzakje en de talgklieren aanwezig zijn
  • Hormonale veranderingen

Laatstgenoemde factor lijkt bij Roos in ieder geval een rol te hebben gespeeld. Ze is gestopt met de anticonceptiepil. Dit kan een effect hebben op de hormoonhuishouding. Naarmate het aantal puistjes toenam, ging Roos meer make-up gebruiken. Dit werkte echter juist averechts doordat de huid ‘verstopt’ raakte.

Intakegesprek
Zoals altijd begint de behandeling met een intakegesprek. Ik leg Roos uit wat acne precies is en wat de behandeling inhoudt. Ook geef ik aan dat aan dat zij aanspraak kan maken op een vergoeding als zij daarvoor verzekerd is.
In het gesprek benadruk ik dat het voor een optimaal resultaat erg belangrijk is dat Roos zelf thuis ook actief aan de slag gaat om de acne te bestrijden. Daarmee doel ik op het intensief thuis behandelen van de huid. Ook het voedingspatroon van Roos komt ter sprake. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mensen die aanleg hebben voor acne niet te veel melkproducten moeten consumeren.

Na de intake plannen we tien behandelingen van zestig minuten. In de weken daarna verwijder ik onzuiverheden in de huid en pas ik peelings toe om de huid te verbeteren. Roos gaat zelf thuis ook actief aan de slag door twee keer per dag haar huid te behandelen met speciale producten.
Verder mag ze even niet in de zon te zitten, omdat de huid door de peeling gevoelig wordt voor zonlicht en de zon geen goede invloed heeft op acne. In eerste instantie droogt de zon de acne uit, maar op lange termijn is er sprake van verdikking van de hoornlaag.

Alle inspanningen zijn niet voor niets: na vijf weken ziet de huid van Roos er al veel beter uit. De patiënt is blij met de eerste resultaten en blijft haar ‘huiswerk’ gedisciplineerd doen.
Na tien weken sluiten we de behandeling in de praktijk af: de acne is volledig onder controle. Roos is blij dat haar huid weer zacht aanvoelt en kijkt weer met plezier in de spiegel.

Contact

Huid- en Oedeemtherapie Tiel (en Wageningen)
Huid-, Oedeem- & Lasertherapie
Koornmarkt 14-A
4001 KW Tiel (Gelderland)
Tel.: 0344 - 633 877
Email: info@Huidtherapie-Vanderbijl.nl

BTW-nr.: NL1761.48.061.B01
KvK - Tiel Rivierenland 11063243
ABN-amro 52.02.73.931
IBAN: NL97ABNA0520273931
 

Openingstijden

Wij hebben wisselende openingstijden.
Bezoek uitsluitend op afspraak.

Locaties Huid- en Oedeemtherapie

Huidtherapie Tiel

Praktijk - Tiel
Koornmarkt 14-A, 4001 KW Tiel
GRATIS parkeren klik hier voor meer info

Receptie is geopend van 9:00 - 13:00 uur

Tel.nr.: 0344 - 633 877
info@Huidtherapie-Vanderbijl.nl


Huidtherapie Wageningen

Praktijk - Wageningen
Mennonietenweg 8A,
6702 AD Wageningen
GRATIS parkeren voor de deur

Tel.nr.: 0317 - 357 858
info@Huidtherapie-Vanderbijl.nl

Volg Huidtherapie Tiel & omstreken op Facebook