header-4.jpg

Blog Huidtherapie Tiel

Mijn arm is opgezwollen door vochtophoping. Wat kan ik daaraan doen?

Mevrouw Van Veen (42) heeft een zware periode achter de rug. Een half jaar geleden is haar borst verwijderd wegens borstkanker. Om verdere uitzaaiingen te voorkomen heeft de oncoloog ook lymfeklieren rond de oksel weggehaald. Mevrouw Van Veen is blij dat de kanker uit haar lichaam is, maar heeft nu een ander probleem. Ze meldt zich in mijn praktijk met een opgezette arm.

Lymfoedeem, beter bekend als vochtophoping, komt geregeld voor. In sommige gevallen is sprake van een erfelijke aandoening, maar veel vaker treedt de stoornis op na behandeling van (borst)kanker. In veel gevallen kort na een operatie, maar soms ook twintig jaar na een medische ingreep. De oorzaak: verwijderde en beschadigde lymfeklieren en lymfebanen.

Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol in het menselijk lichaam. Simpel gezegd verzorgen de klieren het vervoer van weefselvocht en maken ze ziekteverwekkers als bacteriën en virussen onschadelijk.

Na verwijdering van lymfeklieren bij de oksel kan er door vochtophoping een zwelling in de arm ontstaan. Bij mevrouw Van Veen is die duidelijk zichtbaar. Ze spreekt van een zwaar en vermoeid gevoel in de arm. De oncoloog heeft haar doorverwezen naar de huidtherapeut.

Het is belangrijk om snel te starten met de behandeling van mevrouw Van Veen. Het negeren van het probleem kan bijvoorbeeld tot schouderklachten leiden of – in het slechtste geval – tot wondroos. Dit is een ernstige bacteriële infectie waarvan de patiënt flink ziek kan worden.

Gelukkig is mevrouw Van Veen er op tijd bij. Het onder controle krijgen van het vocht in haar arm is de eerste prioriteit. Daarvoor starten we een intensief traject met 4 tot 5 afspraken per week. Ik begin met manuele lymfedrainage, een vorm van massage die klieren activeert en stimuleert. Hierdoor verbetert de afvoer van het vocht.

Ook pas ik compressietherapie toe. De combinatie van het zwachtelen van de arm en het bewegen van de patiënt verhoogt de afvoer van het weefselvocht.

Na ruim vijf weken constateer ik tevreden dat het overtollige vocht uit de arm van mevrouw Van Veen is verdwenen. Nu start het tweede deel van de behandeling, gericht op het onder controle houden van het vocht. Ik meet mevrouw Van Veen een elastische kous aan. Die geeft tegendruk aan het vocht in de arm en zorgt dat het resultaat van de behandeling behouden blijft.

De patiënt moet de kous iedere dag dragen, alleen ‘s nachts mag hij af. Ik geef haar mee dat het erg belangrijk is om hier gedisciplineerd mee om te gaan. Lymfoedeem is een chronische aandoening. Als patiënten de kous niet dragen, kunnen de klachten snel terugkeren. Bij een gemotiveerde patiënt als mevrouw Van Veen ben ik daar niet zo bang voor. Met een glimlach neemt ze afscheid. ,,Voorlopig zie je mij hier niet meer terug.’’

Contact

Huid- en Oedeemtherapie Tiel (en Wageningen)
Huid-, Oedeem- & Lasertherapie
Koornmarkt 14-A
4001 KW Tiel (Gelderland)
Tel.: 0344 - 633 877
Email: info@Huidtherapie-Vanderbijl.nl

BTW-nr.: NL1761.48.061.B01
KvK - Tiel Rivierenland 11063243
ABN-amro 52.02.73.931
IBAN: NL97ABNA0520273931
 

Openingstijden

Wij hebben wisselende openingstijden.
Bezoek uitsluitend op afspraak.

Locaties Huid- en Oedeemtherapie

Huidtherapie Tiel

Praktijk - Tiel
Koornmarkt 14-A, 4001 KW Tiel
GRATIS parkeren klik hier voor meer info

Receptie is geopend van 9:00 - 13:00 uur

Tel.nr.: 0344 - 633 877
info@Huidtherapie-Vanderbijl.nl


Huidtherapie Wageningen

Praktijk - Wageningen
Mennonietenweg 8A,
6702 AD Wageningen
GRATIS parkeren voor de deur

Tel.nr.: 0317 - 357 858
info@Huidtherapie-Vanderbijl.nl

Volg Huidtherapie Tiel & omstreken op Facebook